The Grand Loire Tour 2007

K & E autolla Euroopassa

Matka Keski-Eurooppaan kesä-heinäkuussa 2007. Tavoitteena nähdä Ranskaa muualtakin kuin Eiffel-tornin juuresta, maistella paikallisia viinejä..ja lomailla! Mutta voiko 4500 km autolla ajoa olla lomaa? Se selviää lähiviikkoina.

11. heinäkuuta 2007

4659 km takana - kotona!

2.5 viikkkoa takana, täysin irti arjesta. Viimeinen ilta sujui mukavasti vanhalla Citroen-avoautolla Suomea kiertämään lähdössä olevan hollantilaispariskunnan (Hi Gaston & Mia!) seurassa. Helsingin ja Suomen kartat olivat ahkerasti esillä vierailupaikkoja vinkatessa.

Laivan rantautuessa Sompasaaren rantaan tuli jotenkin tyhjä olo. Sataa tihutti, Kallio näytti värittömän puolensa. K:n kämpällä tuli vastaan läjä postia ja aavistuksen ummehtuneelta tuoksahtava asunto. Autoa purkaessa fiilis oli selvä: tämä keikka uudestaan ja mitä pikemmin, sitä parempi! Laivamatkalla huomasimme olleemme liki täydellisessä uutispimennossa koko matkan ajan - ja hyvä niin. Suomesssa iltapäivälehden otsikot näyttivät olevan täysin toiselta planeetalta. Uutis- ja sähköpostipimento riittävän pitkänä, yli kahden viikon annoksena tepsii stressiin kummasti.

Päivällä kaupungilla pyörähtäessä pisti heti silmään perisuomalainen "tapa"kulttuuri. Ei tervehditä. Ikävä tuli Vouvrayn kyläboulangerien kassalta heti ovenavauksen yhteydessä kuulunutta heleää "Bonjour Monsieur, Bonsieur Madame" -tervehdystä. Ja jos tänään Kampissa käydessä asiakas erehtyi tervehtimään myyjää, vastaan tuli täysin hölmistynyt katse. Oh voi.

Paljon erilaisia vinkkejä ja havaintoja on kerätty E:n toimesta matkapäiväkirjamme analogiseen versioon. Niitä pitää lisäillä jossain välissä tänne blogiinkin. Muutamia hajahavaintoja:

  • Siirtymätaipale 2 yössä Tukholmasta Vouvrayhyn on vähän turhan rankka. Tukholma-Lyypekki on vähän pakkorako, kun ei siinä välillä ole juuri mitään erityistä yöpymisen arvoista visiittipaikkaa. Mutta siitä eteenpäin kannattaa harkita pitää päiväsiirtymät jämäkästi alle 400 kilometrissä. Muuten palautumiseen ja kunnon lomafiilikseen pääsemiseen tuhrautuu helposti 2-3 päivää.
  • Olimme perillä Loiren laaksossa yhteensä 6 päivää, 2 päivää yhdessä majapaikassa. Seuraavalla kerralla olemme kohdealueella korkeintaan kahdessa eri majapaikassa. Pakkaaminen ja purkaminen ja siirtyminen ovat juttuja jotka osaltaan vievät helposti energiaa hukkaan.
  • Majapaikkojen omistajien paikallistuntemusta kannattaa käyttää hyväksi. Paikallisen väen suosimat ruokapaikat eivät usein löydy matkaoppaista.
Kuviakin on rapsittu päälle 3000. Julkaisukelpoisia pitää hieman tuumiskella, samoin lisää matkavinkkejä tulee taatusti vastaan. Joten tämä blogi ei hiljene vielä hetkeen, julkaisutahti rauhoittuu kyllä.

Kiitos kaikille lukijoille jo tässä vaiheessa!

K & E

Posted by Picasa

10. heinäkuuta 2007

m/s Finnlady, Itämeri


Matka rahtilaivalla Saksasta Suomeen on oiva tapa päättää (ja miksei
myös aloittaa) autoloma Euroopassa. Varmasti pääsee halvemalla
ajamalla Ruotsin tai Via Baltican kautta, mutta rahtilaivamatkan
tarjoama täysi meripäivä täysihoidolla on erinomainen tapa rentoutua!

Yöllä seuratun laivan lähdön jälkeen (03 Saksan aikaa) pystyimme
nukkumaan täyden yöunen. Aamiaisbrunssia tarjoiltiin näet klo 09-13.
Sitten pystyikin ihailemaan aavaa ulappaa aurinkoisessa säässä,
ottamaan kunnon iltapäivänokoset ja käymään saunassa ja
poreallaskylvyssä ennen maittavaa meripäivällistä. Laiva saapuu
Helsinkiin n. klo 7 joten mitään räväkämpiä iltabileitä ei ole
tiedossa. Eikä täällä olekaan mitään diskoa ja baari menee kiinni jo
iltakymmeneltä. Mielenkiintoinen havainto: merellä ihmiset vaikuttavat
täällä yleisemmin rennommilta kuin maissa. Ero matkustukseen Ruotsin-
tai Tallinnan-laivoilla on harvinaisen selvä. Loistava lopetus
lomamatkalle!

Gotlannin edustalta K & E

9. heinäkuuta 2007

Documenta Kasselissa, ostoksilla Lyypekissä


Aamu Kasselissa alkoi ajolla Willhelmshöhen puiston huipulle. Aamu oli
varsin pilvinen ja Herkules-patsas ja sen alainen kahdeksankulmainen
rakennus olivat remontissa. Hulppeita maisemia Kasselin keskustaan
riitti kuitenkin kuvattavaksi asti. Sitten hurautus alamäkeä pitkin
Documenta-näyttelyyn. Väittävät tapahtuman olevan Euroopan
merkittävimpiä nykytaiteen katselmuksia. Documentaan myydään myös
kahden päivän lippuja. Ei mikään ihme, koska näyttelyitä on neljässä
isommassa ja useammassa pienessä kohteessa ympäri Kasselia. Kahlasimme
läpi pari näyttelyhallia. Täytyy sanoa, että mitään erityisen
sävähdyttävää ei tullut vastaan.
Sitten viimeisen kerran prähdys moottoritietä ilman nopeusrajoituksia
tänne Lyypekkiin viime hetken ostoksille. Lähestyttäessä rannikkoa
suomalaisiakin rekisterikilpiä löytyi autoista ja
rekoista..ensimmäiset havainnot sitten kaksi viikkoa Lyypekistä lähdön
jälkeen!

K & E

8. heinäkuuta 2007

Kasselissa


Niin sitä hurautettiin Strasbourgista Saksan puolelle ja Kasseliin. Päivän 422 kilometrin ajomatka meni näppärästi 95 km/h keskinopeudella. Sunnuntaina ei Saksassa saa ajaa kuorma-autolla ilman erityislupaa, joten liikenne sujuu aika rivakasti. Sellaise 140 km/h on Roomsterilla vielä ihan mukava ajonopeus.

Ranskan alangot ovat vaihtuneet Saksan puolella kumpuilevampaan maastoon. Kassel on itse varsin mäkinen kaupunki. Kohta hyppäämmekin raitiovaunuun ja huristelemme katsomaan keskustan nähtävyyksiä. Huomenna käymme todennäköisesti Documenta-näyttelyssä.

Meininkiä Strasbourgissa

Päivän pääohjelmana oli siirtyminen Pariisista Strasbourgiin. Noin 515
kilometrin pikataival sujui yllättävän näppärästi, mitä nyt Pariisista
lähtiessä madeltiin reilu tunti jonossa. Tietulleja maksettiin n.
25-30 euroa.

Strasbourg on jännä sekoitus ranskalaista ja saksalaista kulttuuria.
Yllättävän vähän saksalaisia autoja kaduilla, vaikka rajalle
(Rhein-joki) on vain pari kilometriä.
Nyt nukkumaan, lisäämme kuvia ja juttua kun olemme parempien
yhteyksien varrella.

K & E

7. heinäkuuta 2007

Oui!

Tämä kuva on otettu 6.7.2007 n. klo 19 Eiffel-tornin huipulla. Ajankohdalla on tietty merkityksensä.. :)

Toinen Pariisi-päivä vietettiin keskikaupungilla paikasta toiseen pomppien. Hauskaa oli! Vaan retkue on nyt niin väsynyt, että pidemmät tarinat säästetään loppumatkaan tai jälkiyhteenvetoon.

Huomenna kohti Strasbourgia.
Posted by Picasa

6. heinäkuuta 2007

Versailles, Galleries Lafayette

Päivän retki tehtiin Versaillesin linnaan. Opaskirjojen perusteella paikka tiedettiin kyllä isoks, mutta että tutustumisretki vei noin neljä tuntia ja kävelimme liki 6-7 kilometriä..
Maalausten määrä itse linnassa oli mittava. Päivän kuva on heti Versailles-kierroksen alkupäästä, linnan kirkon alttarikupolista. Itse asiassa loppukierroksesta maalausten määrä koki jo inflaation. Osa saleista ohitettiinkin reipasta kävelyvauhtia. Eikä maalaukset vielä mitään, puisto oli aivan hulvattoman kokoinen. Pelkän puistoalueen pitäminen kunnossa maksaa varman miljoonia, ellei kymmeniä miljoonia vuodessa.

Ennätimme vielä illaksi keskustaan Galleries Lafayette -tavarataloon viimeisille alennusmyyntiostoksille. Täälläkin pisti silmään alennusmyyntitavaran runsaus. Tavaratalo olikin sopivasti torstaina pidennetysti auki iltakymmeneen.

Pariisi on iso kaupunki. Ilman loistavasti toimivaa julkista liikennettä kaupunki tukehtuisi totaalisesti. Tänne matkustavan kannattaa harrastaa hieman vertailua eri lipputyyppien välillä. Voi olla, että 10 lipun carnet-paketti tulee edullisemmaksi kuin Paris Visite -päivälippu. Jos on menossa johonkin suosittuun turistikohteeseen kuten Versailles tai Disneyland, kannattaa katsoa joukkoliikenneyhtiöiden (RATP, Translinien, SNCF) www-sivuilta, olisiko tarjolla edullisia yhdistelmälippuja (matka + pääsylippu). Yhdistelmän ostaminen kannattaa jo turistikohteen lippujonojen kiertomahdollisuuden takia.

Aika rankka päivä. 12 tuntia kokoajan liikenteessä käy jo kuntoilusta :)

Huomenna tutustumme lähinnä Pariisin keskustaan.
Posted by Picasa