The Grand Loire Tour 2007

K & E autolla Euroopassa

Matka Keski-Eurooppaan kesä-heinäkuussa 2007. Tavoitteena nähdä Ranskaa muualtakin kuin Eiffel-tornin juuresta, maistella paikallisia viinejä..ja lomailla! Mutta voiko 4500 km autolla ajoa olla lomaa? Se selviää lähiviikkoina.

30. kesäkuuta 2007

Vouvray-päiväIltaa..

Heti aamulla tuli selväksi, että olimme tehneet ison virhearvoinnin. Olimme varanneet aivan ihanaan majataloon vain 2 yötä :-/ Päivän aikana vannotimme E:n kanssa toisillemme, että tänne tulemme vielä monta ketaa uudestaan. Siis ai-van loistava paikka ja erinomainen tukikohta Loiren seikkailuille. Heitetään tässä pari herätettä: miltä tuntuisi saunoa perisuomalaisen saunan trogdolyyttiversiossa viinitilakierrospäivän jälkeen ja kuunnella viereisen kirkon kelloja illan hämärtyessä? Lisäksi paikan emäntä Mme Anneli Tulkki on aivan korvaamaton vinkkilähde aloitteleville Ranskan-matkailijoille. Suosittelemme ehdottoman lämpimästi!

Aamiaisen jälkeen päätimme lähteä heti viinitilakierrokselle. Ensimmäisenä Annelin suosituspaikkana kävimme Domaine Allias -tilalla parin kilometrin päässä Vouvrayn keskustasta. Tila viljelee biodynaamisesti ja poimii kaikki rypäleet käsin. Maistiaiset meille tarjoili Annelin mukaan 86-vuotias mummeli (puhui tietysti vain ranskaa..) . Hiukka jännitti kun kyseessä oli ensimmäinen viinitilavierailu. Mutta hyvin löysimme mielenkiintoisia viinejä ja mukaan lähti mm. oikein asiallista kuohuviiniä. Eikä taatusti saa Alkosta :) ..

Sitten takaisin Vouvrayn keskustaan ja toriksi muuttuneelle kadulle ostamaan mansikoita, vadelmia ja paikallisia juustoja. Boulangeriesta patongit mukaan ja paikallisesta Attac-supermarketista muut lounastarpeet. Lounas nautittiin La Rochelieren vieraskeittiössä.

Iltapäivän ehdoton kohokohta oli vierailu Domaine Bourillon Dorleansin viinitilalla ja luolissa Rochecorbonin kylässä. Kyseinen tila on saanut viineistään erittäin hyviä arvosteluja monia monia vuosia ja on usean kolmen Michelin-tähden ravintolan viinitoimittaja. Ostimme mm. aivan taivaallisen hyvää jälkiruokaviiniä. Paikan omistaja on persoona sinänsä ja luolien veistosnäyttely on..aika erikoinen :) mutta paikkaan sopiva. Todellinen löytö viinitilana! Ensimmäinen kuva on napattu Dorleansin luolista.

Sitten piipahdimme vielä Leonardo da Vincin asuinlinnasta tunnetusta Amboisen kaupungissa. Sitten olikin aika kiiruhtaa Vouvrayhyn syömään paikallisen brasserien aivan erinomainen 4 ruokalajin päivällinen..ja majapaikkaan saunomaan päivän päätteeksi! Toinen kuva on saunan ja uima-altaan terassilta illalla klo 23 saunavuoron päätteeksi napattu.

Lomaa todellakin. Suomi tuntuu täältä käsin aika etäiseltä. Aivot tuntuvat saavan täällä ihan käsittämättömästi virtaa.

Tänään lauantaina onkin sitten majapaikan vaihto edessä. Sunntana on linnoja, Tours ja Saumurin lähettyville yöksi.

Bon nuit!

Tunnisteet: ,

29. kesäkuuta 2007

Perillä!


Huh huh huh huh. Lopultakin!

2342 kilometriä maantietä takana Kalliosta tänne. Jo heti ensivaikutelma Vouvrayn pikkukylästä ja erikoisesti majapaikastamme osoitti kaiken moottoritien nielemisen kannattavaksi. Tulimme tänne perille vasta hieman iltayhdeksän jälkeen, joten kaikki ruokapaikat olivat auton purkamisen jälkeen jo sulkemassa oviaan. Siispä iltapala rajoittui viini- ja pastislasillisiin nurkkakuppilassa.

Kuvia on rapsittu tänäänkin urakalla. Laitetaan tähän hieman maistiaisina kuva Vouvrayn pikkukirkosta tässä ihan seinän takana. Itse asiassa nukumme 1600-luvulla rakennetussa vanhassa pappilassa.

Bon nuit à Vouvray!

28. kesäkuuta 2007

Pariisi opettaa suunnistustaitoja

Olipahan ruuhka Pariisissa! Moottoripyöräilijät ajoivat henkensä
edestä tai siltä se ainakin meistä näytti. Tuli viime lokakuun matka
Jakartalle mieleen. Pariisista kuitenkin selvittiin kunnialla ja nyt
posotetaan A10:llä kohti Orleansia ja määränpäätä Vouvrya. Ai niin.
Ensimmäinen blogipostaus. Jippii!

Ici autoroute A1, France..

Tunti-puolitoista ajoa belgialaisen varikkopysähdyksen jälkeen ja
ensituntuma ranskalaiseen Autoroute-moottoritieverkostoon on saatu.
Kehtaisin jopa väittää, että ranskalaiset hoitavat moottoritiensä
paremmin kuin saksalaiset. Koko ajan ennen lounastaukoa päästeltiin
cruisella 130 km/h, eikä jarrupoljinta juuri tarvinnut hipaista.
Leveät ja erinomaisessa kunnossa ovat nämä väylät. Katsotaan mikä on
mielipide ensimmäisen tiemaksuaseman jälkeen..

L'arche -ruokala torjui nälän ihan ok. Pitää venytellä kunnolla ennen
rattiin ryhtymistä, sanoo E.

Belgialainen visiitti

Ja matka sen kun jatkuu. Aika hyvin nukutun yön jälkeen ihmettelimme
aamulla Nokian navigaattorisoftan meille eilen tarjoamaa reittiä.
Täytyy sanoa että emme kyllä itse olisi keksinyt moista
autobahn-kieputusta Dusseldorf-Köln -ympäristössä. Lisämausteen
soppaan antoi juuri strategisella hetkellä suunnistustoiminnon bugi
joka kaatoi puhelimen jatkuvasti. E:n mielestä vika kyllä johtuu vain
puhelimen liiasta hipelöinnistä.

Tänään matka on edennyt oikein mukavasti. Pääsimme tien päälle n. klo
11. Tällä kertaa selvitimme päivän ajoreitin kunnolla etukäteen, joten
Aachenista liikkeellelähtö sujui rivakasti. Rajanylitys Belgiaan
tapahtui 100 km/h vauhdilla.. :) Nyt pidimme pienen tauon ennen Monsin
kaupunkia. Jatkoreitti menee moottoriteitä A2 ja A1 kohti Pariisia.
Toivottavasti navigaattori on yhtä yhteistyöhaluinen kuin nyt
aamulla..

Vielä maili ensi yön majapaikan emännälle ja matkaan hop..

K & E

Saksa opettaa
Tässäpä yhteenveto keskiviikosta:

600+ kilometriä päivässä on yksinkertaisesti liikaa. Heräsimme Lyypekissä aamulla n. 08 aikoihin, saimme itsemme irti hotellilta klo 10.40, tunnin kierros Lyypekin keskustassa ja sitten pakollinen CITTI-Markt / Media-Markt -taivastelu ja pikainen kaffi/lounaan tapainen. Tallinnan Rimi häviää kyllä 1000-0 Cittille. :) Eli Lyypekistä pääsimme irti hieman ennen kahta iltapäivällä. Mitä tamä tarkoittaa Aachenin saapumisen suhteen, kuitenkin oli liki 600 kilometriä ajettavana? Hotelliin saavuttiin 20.45. Hyvä että saatiin edes huone. Vaikka oli kunnolla luottokortilla vahvistettu varaus, silti saimme Ibis Normaluhrin viimeisen vapaan huoneen. Raucher-version. Onneksi vähän käryytetyn. Muistikirjamerkintä: muista vahvistaa hotellihuonevaraus ajoissa!

Saksan moottoriteistä muutama pikainen havainto: navigaattorin ajoaikaennusteet kannattaa kertoa vähintään 1.25:lla. Sen verran tuli Stau-kokemuksia tänään, että oksat pois. Toisaalta välillä kyllä koeteltiin E:n hermoja posottelemalla Roomsterilla sen mikä automaattivaihteisesta kaarasta irti lähti..GPS-mittauksen mukaan n. 160 km/h. Saman tien on todettava, että Roomster on erittäin tuuliherkkä menopeli. Kuski sai tehdä kaksin käsin töitä että keskiverto saksalaispuhurissa auto pysyi kaistalla. Että Tsekkeihin hieman palautetta täältä Aachenista. :)

Ai niin navigaattorista. Nokialle rankat terveiset. Teidän softanne kaipaa hieman bugifiksausta. On erityisen kivaa huomata kun puhelin buuttaa kerta toisensa jälkeen kun yrittää aktivoida vauhdissa navigointitoimintoa lähestyttäessä Düsseldorfin moottoritieviidakkoa. Päivän pelastus oli E:n vimmattu karttakirjojen selaus. Huomenna ei todellakaan toivoisi yhtään smart2go-softatilttejä kun navigoidaan Pariisin läpi.

Kun toivuimme järisyttävästä päivän pikataipaleesta, oli aika testata myöhäistä Aachenin ravintolatarjontaa. Juuri ja juuri ennätimme tilata paikallisesta tapas-paikasta mukavan iltapalan. Päivä oli pelastettu kun lasilliset Kölschiä saatiin tapas-valikoiman kanssa tuhottavaksi. Päivän moottoritiehirvityksetkin tuli näppärästi unohdettua.

Eli vihdoinkin Ranska odottaa! Huomenna illalla pitäisi kaara pysähtyä Vouvrayn pikkukylässä ihan Loiren varrella. Alustava ajoreittisuunnitelma tehtiin Pariisi kiertäen, mutta taidamme sittenkin yrittää ajaa sen kautta. Huomisiin!

Ai niin. Ajomatkaa on päälle 650 kilometriä. Ajattelimme tällä kertaa karistaa Aachenin viimeistään 10.00 pintaan.

K & E

27. kesäkuuta 2007

Autopaanalla..

Ja matka jatkuu! Wildeshausenin taukopaikalle pysähdyttiin hetkeksi lepäämään. Parempi sää tänään, paitsi aika kova tuuli. Roomsterin huiputkin on testattu :)

Illaksi Aacheniin

Lubeck calling..

Pahoittelut skandien puutteesta, mutta taman hotellin langaton verkko ei nyt toimi ja aula-PC:n nappis on puhdas qwerty ilman skandeja. Eika jaksa leikkia GPRS:n kanssa. Nyt on naas K & E vahan vasy.

Olipahan oikein kunnon kissoja, koiria ja vahan viela jotain muutakin taivaalta -keli. Satoi erityisesti keskisessa Ruotsissa ja Puttgardenista Lyypekkiin. Muuten voi sanoa, etta yllattavan kivuttomasti posoteltiin Tukholmasta tanne. Jotain 950 kilometria tuli paivan ajomatkaksi. Paivan tavoite oli vain rivakka liike kohti etelaa, ei nahtavyyksien kohdalla pysahtely. Napsimme kivoja kuvia, mutta ei niitakaan jaksa nyt ladata tanne..ehka hieman myohemmin.

Eli kaikki hyvin - nyt Gute Nacht! Aamusella Lyypekin ihmettelya ja sitten auton nokka kohti Aachenia.

K & E

26. kesäkuuta 2007

Pizzaa tanskalaisittain

Nyt on reilut 10 tuntia matkantekoa takana. Kaara nielee kilometrejä
ihan kiitettävää tahtia. Päivällistaukopaikka löytyi Tanskasta
E47-tieltä Karlslunden liittymän Monarch-kaffilasta. Täältä valittiin
kotoisasti Pizza Hutin murkinaa.

Liikennekulttuuri muuttui heti Öresund-sillan ylityksen jälkeen.
Nopeusrajoitukset ovat aika suhteellinen käsite ja muutenkin meno on
selvästi Ruotsin kohteliasta meininkiä levottomampaa. Malmössä
pysähdyttiin tankkaamassa ja Öresundin sillan näköalapaikalla. Hienot
maisemat mutta muuten nuiva mesta - ei wc-tiloja ja koppavan näköinen
kesäravintola.

Sillalta ostettiin kombilippu myös Rödby-Puttgarden -lautalle. Sinne
seuraavaksi, kunhan pizza on tuhottu.

Lounaalla Brahehusissa

Siirtymätaival Saksaan on alkanut joutuisasti. Lounaspaikaksi
valikoitui monen E4-läpikulkijan suosikki Brahehus. Sade mokoma alkoi
20 km ennen lounastaukoa, joten hienoa järvimaisemaa ei nyt pääse
kunnolla ihailemaan. E huristeli 250 km ennen sateen alkua.
Poisajo laivasta oli hauska, ajoimme ulos laivan kylkiportista rekkoja
väistellen..

Nyt kaffia hakemaan.

Sadetta luvassa

Huomenta!

SMHI lupailee hauskaa ajokeliä: paikoitellen jopa 100 mm vettä taivaalta iltapäivän aikana.

Mutta nyt aamiaiselle. Ja sitten baanalle :)

Sähköpostibloggausta

Ihan pikku kokeilu..toimiiko sähköpostibloggaus asianmukaisesti.

SMHI:llä on kunnon sadevaroitus Skooneen. 5 senttiä vettä seuraavan 24
tunnin aikana..

25. kesäkuuta 2007

1. päivä paketissa


Dodih! Masut täynnä ruokaa. Laivan käsitys lihapullalautasesta on 13 kpl ja 6.5 €. Ja mahdoton ähky & nuijanukutus kaupan päälle. Yöunet varmistettiin happimyrkytyksellä laivan 9. kannella. Hienot maisemat Turun saaristossa. Keli näyttää oikein mukavalta, ei pitäisi mahdottomasti heijata yön aikana. Pitihän sitä taxfree käydä läpikulkemassa. Jotain kertoo matkan luonteesta, että mukaan lähti 6-pack Teho-juomaa, salmiakkikarkkia ja ksylitolipurkkaa.


Ai niih, pakollinen päivän nörtteily. Satamasta piti tietysti pirauttaa Skype-videopuhelut 3G-yhteyden
yli kotijoukoille. Jää jatkossa liikkuva mobiilijuttelu vähemmälle kun ei olla enää Saunalahden kiinteähintaisen datayhteyden piirissä. Onneksi Saunalahti siirtyi tärkeimpien ulkomaisten sopimusoperaattoreiden kanssa edes jotenkin järkevään hinnoitteluun, 1.5 € / MB. Vaan eipä tuota GPRS/3G-dataa pitäisi paljoa tarvita. Jatkossa tulemme E:n kanssa bloggailemaan lähinnä päivän päätteeksi majapaikoista. Aika monessa varaamassamme B&B -paikassakin on talon puolesta ilmainen WLAN.

Niin ja ei tämän matkan päätarkoitus muutenkaan ole bloggailu, vaan lomailu. Siitäpä yön kysymykset:

 • Parhaat taukopaikat välillä Tukholma-Malmö?
 • Jos Lyypekissä olisi aikaa käydä katsomassa yksi juttu turistimielessä, mikä se olisi?
 • Onko välillä Lyypekki-Aachen jotain viksua nähtävää/taukopaikkaa?
Ja jo tässä vaiheessa otetaan mielenkiinnolla vastaan vinkkejä Loiren alueen nähtävyysvinkeistä ja hyvistä vierailijaystävällisistä viinitiloista. Heittäkäähän kommentteja!

Huomenna tiistaina on edessä rreipas 950+ kilometrin repäisy Tukholma-Lyypekki. Tarkoitus on ajaa E:n kanssa vuorotellen. Todennäköisesti ajan Roomsterin ulos Tukholman ruuhkista, E vie meidät Malmön seudulle ja sitten ajan Öresundin sillan, Tanskan ja Rödby-Puttgarden -välin. Mielenkiintoista nähdä kauanko operaatiossa menee. Sää vaikuttaa jonkin verran mielenkiintoiselta..

Seuraavan kerran näillä bittivirroilla blogijutun muodossa todennäköisesti tiistai-iltana.

Nyt unta palloon.

Laiva on lastattu..

Jaahas, piti tämäkin kokea, ensimmäinen bloggaus laivan hytistä. Mikäs tässä kirjoitellessa, sähköä piisaa ja 3G-puhelimen kenttä on asianmukainen, lisäksi kun olemme täällä Suomessa, 3G-liikennemäärä on rajoittamaton. :)

Ensivaikutelmat aluksesta: tämä on selkeesti rahtilaiva. Samaan aikaan kun ajoimme sisään, kantta alempana kiskot kirskuen lastautui junanvaunuja kyytiin. Hytti on mallia krouvi, äänieristyksestä ei ole tietoakaan ja mukavuudet ovat pöytä, punkka ja WC+suihku. Mutta ei tämä laivamatka ole mitään juhlimista varten, tarkoituksena on päästä mahdollisimman rivakasti ja kustannustehokkaasti Turusta Tukholmaan. Tässä päivän vinkki: ulkomaanmatkailijan kannattaa olla Autoliiton jäsen. Tästäkin matkasta tuli rabattia, kun teki varauksen Autoliiton kautta.

Nyt etsimään jotain iltapalan tapaista. Ehkä vielä jotain päivän yhteenvedon tapaista ja huomisesta ajoreitistä illemmalla.

Tunnisteet: ,

Turuus!


Näin sitä hurautettiin 175 km Helsingistä Turkuun. Useat ovat Turusta sitä mieltä, että parasta kaupungissa on, kun sieltä lähtee mahdollisimman nopeasti pois.. :) Tänään Turku näytti kyllä parhaat puolensa, aurinko paistoi ja kaupungissa oli iloisia rantaihmisiä. Ajomatkalla Helsingistä lähdettäessä ihmettelimme auton ulkolämpötilamittaria, lukemat kun Turun moottoritietä lähestyttäessä hipoivat 30 astetta. Uskottava se oli kun moottoritiellä oli tien pinnan lukemat 40 asteeessa.

Olemme parasta aikaa jonossa SeaWind -alukselle, siitä lisää illemmalla kunhan pääsemme sisään.

24. kesäkuuta 2007

Pakkausasioita ja CD-perso auto


Kun kaksi suhteellisen nuorta (heh :) ) henkilöä lähtee 2.5 viikon ulkomaanmatkalle autolla, montako tavarankuljetusvälinettä (laukkua, kassia, pussia) pakataan mukaan? Lyhyt vastaus: liian monta. Pitkä vastaus: sen verran paljon että hirvittää, mihin väliin tuliaiset pakataan. Ja miten auto saadaan naamioitua tyhjän näköiseksi matkan varrella parkkipaikalla.
Pakkausongelmatiikkaa ei helpota, että matkaan lähtee yksi paatunut nörtti ja gizmofriikki.

Auton CD-soitin päätti ryhtyä syömään kiekkoja. Katsotaan mitä Metroauton huolto Viikissä saa aikaan maanantaiaamuna. Pisteet sinne jo tässä vaiheessa: soitin torstaiaamuna ja kerroin että auto lähtee maanantaina lautalla pariksi viikoksi eurooppaa kiertämään. Aika järjestyi tuota pikaa.

Toivottavasti eivät mykistä myös radiota huollossa..

23. kesäkuuta 2007

Ruotsista Tanskaan -pohdintoja

Vielä kaksi yötä lähtöön.. :) Tässä vielä tuumitaan optimaalista ajoreittiä Tukholmasta Lyypekkiin. Vaihtoehtojahan on Ruotsi-Tanska -välillä käytännössä kolme: Öresund-silta Malmöstä Kööpenhanminaan ja lauttayhteys Helsinborg - Helsingör, jota liikennöi kaksi lauttayhtiötä: Scandlines ja HH-Ferries.
Mitä nämä vaihehdot sitten maksavat, yhdistettynä Rödby-Puttgarden -lauttaan? Pikavilkaisu antaa seuraavat hinnat:

 • Öresund-silta + Rödby-Puttgarden (nk. Europa-lippu): 85 €
 • Scandlines Hborg-Hgör + Rödby-Puttgarden: 799 SEK = 86.43 EUR
 • HH-lines: Hborg-Hgör 233 DKK = 31.30 € + Rödby-Puttgarden 532 SEK = 57.55 €, yhteensä 88.85 €
Okei, sillassa pitää ajaa lenkki Helsingborg-Malmö, mutta maisemat sillalla ja sillalle mennessä voittanevat lauttamatkan Ruotsi-Tanska.

Tietääkö kukaan jotain alennuskuponkeja tuolle välille? Saako Autoliiton jäsenkortilla jotain alennusta?

22. kesäkuuta 2007

Viime hetken matkasuunnittelua

Näin sitä juhannusaattonakin ihmetellään tulevaa matkaa. E:n vanhempien Pariisi-matkaoppaan innoittamana tuli hieman surffailtua Pariisin joukkoliikennetietoja. Emme tule lähtemään Pariisin keskustaan omalla autolla..vakuutusyhtiö todennäköisesti kiittää tästä päätöksestä :) Tuollahan on ehkä maailman parhaita joukkoliikennejärjestelmiä. Paris Visité -kortti vaikuttaa voittajan valinnalta. Majapaikkamme on sopivan lähellä RER-asemaa, joten 27.15 € / nuppi on varsin kohtuullinen investointi matkustamiseen tuollapäin.

19. kesäkuuta 2007

Matkareitistä

Tämänhetkinen (liki 100% varmuudella toteutuva) matkareitti:

 • 25.6. Suomi-Ruotsi SeaWind -lautalla
 • 26.6. Ruotsin läpi Lyypekkiin
 • 27.6. Saksan halki Aacheniin
 • 28.6. Belgian läpi Ranskaan, perille Loiren alueelle Vouvrayn kylään
 • 29.6. Vouvray
 • 30.6. - 2.7. Saumur
 • 2. - 4.7. Bourges
 • 4. - 7.7. Pariisi
 • 7.7. Pariisista Strasbourgiin
 • 8.7. Strasbourgista todennäköisesti Kasseliin Saksaan
 • 9.7. Kasselista Travemundeen, iltasella lautalle
 • 10.7. Meripäivä
 • 11.7. Saapuminen Helsinkiin
Aika paljon paikanvaihtoja, mutta ajattelimme että näin ei tule majoituttua koko loman ajan samassa huonossa majoituksessa.

18. kesäkuuta 2007

Testausta, 1-2-3..

Tästä blogista on tarkoitus saada jonkinlainen matkapäiväkirjan tapainen. Matkan kohteena
on Loiren laakso, Pariisin länsipuolella.
K & E lähtevät matkaan 25.6 Turuust. Vielä muutama päivä aikaa hermoilla matkasuunnitelmien ja pakkauksen kanssa..