The Grand Loire Tour 2007

K & E autolla Euroopassa

Matka Keski-Eurooppaan kesä-heinäkuussa 2007. Tavoitteena nähdä Ranskaa muualtakin kuin Eiffel-tornin juuresta, maistella paikallisia viinejä..ja lomailla! Mutta voiko 4500 km autolla ajoa olla lomaa? Se selviää lähiviikkoina.

11. heinäkuuta 2007

4659 km takana - kotona!

2.5 viikkkoa takana, täysin irti arjesta. Viimeinen ilta sujui mukavasti vanhalla Citroen-avoautolla Suomea kiertämään lähdössä olevan hollantilaispariskunnan (Hi Gaston & Mia!) seurassa. Helsingin ja Suomen kartat olivat ahkerasti esillä vierailupaikkoja vinkatessa.

Laivan rantautuessa Sompasaaren rantaan tuli jotenkin tyhjä olo. Sataa tihutti, Kallio näytti värittömän puolensa. K:n kämpällä tuli vastaan läjä postia ja aavistuksen ummehtuneelta tuoksahtava asunto. Autoa purkaessa fiilis oli selvä: tämä keikka uudestaan ja mitä pikemmin, sitä parempi! Laivamatkalla huomasimme olleemme liki täydellisessä uutispimennossa koko matkan ajan - ja hyvä niin. Suomesssa iltapäivälehden otsikot näyttivät olevan täysin toiselta planeetalta. Uutis- ja sähköpostipimento riittävän pitkänä, yli kahden viikon annoksena tepsii stressiin kummasti.

Päivällä kaupungilla pyörähtäessä pisti heti silmään perisuomalainen "tapa"kulttuuri. Ei tervehditä. Ikävä tuli Vouvrayn kyläboulangerien kassalta heti ovenavauksen yhteydessä kuulunutta heleää "Bonjour Monsieur, Bonsieur Madame" -tervehdystä. Ja jos tänään Kampissa käydessä asiakas erehtyi tervehtimään myyjää, vastaan tuli täysin hölmistynyt katse. Oh voi.

Paljon erilaisia vinkkejä ja havaintoja on kerätty E:n toimesta matkapäiväkirjamme analogiseen versioon. Niitä pitää lisäillä jossain välissä tänne blogiinkin. Muutamia hajahavaintoja:

  • Siirtymätaipale 2 yössä Tukholmasta Vouvrayhyn on vähän turhan rankka. Tukholma-Lyypekki on vähän pakkorako, kun ei siinä välillä ole juuri mitään erityistä yöpymisen arvoista visiittipaikkaa. Mutta siitä eteenpäin kannattaa harkita pitää päiväsiirtymät jämäkästi alle 400 kilometrissä. Muuten palautumiseen ja kunnon lomafiilikseen pääsemiseen tuhrautuu helposti 2-3 päivää.
  • Olimme perillä Loiren laaksossa yhteensä 6 päivää, 2 päivää yhdessä majapaikassa. Seuraavalla kerralla olemme kohdealueella korkeintaan kahdessa eri majapaikassa. Pakkaaminen ja purkaminen ja siirtyminen ovat juttuja jotka osaltaan vievät helposti energiaa hukkaan.
  • Majapaikkojen omistajien paikallistuntemusta kannattaa käyttää hyväksi. Paikallisen väen suosimat ruokapaikat eivät usein löydy matkaoppaista.
Kuviakin on rapsittu päälle 3000. Julkaisukelpoisia pitää hieman tuumiskella, samoin lisää matkavinkkejä tulee taatusti vastaan. Joten tämä blogi ei hiljene vielä hetkeen, julkaisutahti rauhoittuu kyllä.

Kiitos kaikille lukijoille jo tässä vaiheessa!

K & E

Posted by Picasa

10. heinäkuuta 2007

m/s Finnlady, Itämeri


Matka rahtilaivalla Saksasta Suomeen on oiva tapa päättää (ja miksei
myös aloittaa) autoloma Euroopassa. Varmasti pääsee halvemalla
ajamalla Ruotsin tai Via Baltican kautta, mutta rahtilaivamatkan
tarjoama täysi meripäivä täysihoidolla on erinomainen tapa rentoutua!

Yöllä seuratun laivan lähdön jälkeen (03 Saksan aikaa) pystyimme
nukkumaan täyden yöunen. Aamiaisbrunssia tarjoiltiin näet klo 09-13.
Sitten pystyikin ihailemaan aavaa ulappaa aurinkoisessa säässä,
ottamaan kunnon iltapäivänokoset ja käymään saunassa ja
poreallaskylvyssä ennen maittavaa meripäivällistä. Laiva saapuu
Helsinkiin n. klo 7 joten mitään räväkämpiä iltabileitä ei ole
tiedossa. Eikä täällä olekaan mitään diskoa ja baari menee kiinni jo
iltakymmeneltä. Mielenkiintoinen havainto: merellä ihmiset vaikuttavat
täällä yleisemmin rennommilta kuin maissa. Ero matkustukseen Ruotsin-
tai Tallinnan-laivoilla on harvinaisen selvä. Loistava lopetus
lomamatkalle!

Gotlannin edustalta K & E

9. heinäkuuta 2007

Documenta Kasselissa, ostoksilla Lyypekissä


Aamu Kasselissa alkoi ajolla Willhelmshöhen puiston huipulle. Aamu oli
varsin pilvinen ja Herkules-patsas ja sen alainen kahdeksankulmainen
rakennus olivat remontissa. Hulppeita maisemia Kasselin keskustaan
riitti kuitenkin kuvattavaksi asti. Sitten hurautus alamäkeä pitkin
Documenta-näyttelyyn. Väittävät tapahtuman olevan Euroopan
merkittävimpiä nykytaiteen katselmuksia. Documentaan myydään myös
kahden päivän lippuja. Ei mikään ihme, koska näyttelyitä on neljässä
isommassa ja useammassa pienessä kohteessa ympäri Kasselia. Kahlasimme
läpi pari näyttelyhallia. Täytyy sanoa, että mitään erityisen
sävähdyttävää ei tullut vastaan.
Sitten viimeisen kerran prähdys moottoritietä ilman nopeusrajoituksia
tänne Lyypekkiin viime hetken ostoksille. Lähestyttäessä rannikkoa
suomalaisiakin rekisterikilpiä löytyi autoista ja
rekoista..ensimmäiset havainnot sitten kaksi viikkoa Lyypekistä lähdön
jälkeen!

K & E

8. heinäkuuta 2007

Kasselissa


Niin sitä hurautettiin Strasbourgista Saksan puolelle ja Kasseliin. Päivän 422 kilometrin ajomatka meni näppärästi 95 km/h keskinopeudella. Sunnuntaina ei Saksassa saa ajaa kuorma-autolla ilman erityislupaa, joten liikenne sujuu aika rivakasti. Sellaise 140 km/h on Roomsterilla vielä ihan mukava ajonopeus.

Ranskan alangot ovat vaihtuneet Saksan puolella kumpuilevampaan maastoon. Kassel on itse varsin mäkinen kaupunki. Kohta hyppäämmekin raitiovaunuun ja huristelemme katsomaan keskustan nähtävyyksiä. Huomenna käymme todennäköisesti Documenta-näyttelyssä.

Meininkiä Strasbourgissa

Päivän pääohjelmana oli siirtyminen Pariisista Strasbourgiin. Noin 515
kilometrin pikataival sujui yllättävän näppärästi, mitä nyt Pariisista
lähtiessä madeltiin reilu tunti jonossa. Tietulleja maksettiin n.
25-30 euroa.

Strasbourg on jännä sekoitus ranskalaista ja saksalaista kulttuuria.
Yllättävän vähän saksalaisia autoja kaduilla, vaikka rajalle
(Rhein-joki) on vain pari kilometriä.
Nyt nukkumaan, lisäämme kuvia ja juttua kun olemme parempien
yhteyksien varrella.

K & E

7. heinäkuuta 2007

Oui!

Tämä kuva on otettu 6.7.2007 n. klo 19 Eiffel-tornin huipulla. Ajankohdalla on tietty merkityksensä.. :)

Toinen Pariisi-päivä vietettiin keskikaupungilla paikasta toiseen pomppien. Hauskaa oli! Vaan retkue on nyt niin väsynyt, että pidemmät tarinat säästetään loppumatkaan tai jälkiyhteenvetoon.

Huomenna kohti Strasbourgia.
Posted by Picasa

6. heinäkuuta 2007

Versailles, Galleries Lafayette

Päivän retki tehtiin Versaillesin linnaan. Opaskirjojen perusteella paikka tiedettiin kyllä isoks, mutta että tutustumisretki vei noin neljä tuntia ja kävelimme liki 6-7 kilometriä..
Maalausten määrä itse linnassa oli mittava. Päivän kuva on heti Versailles-kierroksen alkupäästä, linnan kirkon alttarikupolista. Itse asiassa loppukierroksesta maalausten määrä koki jo inflaation. Osa saleista ohitettiinkin reipasta kävelyvauhtia. Eikä maalaukset vielä mitään, puisto oli aivan hulvattoman kokoinen. Pelkän puistoalueen pitäminen kunnossa maksaa varman miljoonia, ellei kymmeniä miljoonia vuodessa.

Ennätimme vielä illaksi keskustaan Galleries Lafayette -tavarataloon viimeisille alennusmyyntiostoksille. Täälläkin pisti silmään alennusmyyntitavaran runsaus. Tavaratalo olikin sopivasti torstaina pidennetysti auki iltakymmeneen.

Pariisi on iso kaupunki. Ilman loistavasti toimivaa julkista liikennettä kaupunki tukehtuisi totaalisesti. Tänne matkustavan kannattaa harrastaa hieman vertailua eri lipputyyppien välillä. Voi olla, että 10 lipun carnet-paketti tulee edullisemmaksi kuin Paris Visite -päivälippu. Jos on menossa johonkin suosittuun turistikohteeseen kuten Versailles tai Disneyland, kannattaa katsoa joukkoliikenneyhtiöiden (RATP, Translinien, SNCF) www-sivuilta, olisiko tarjolla edullisia yhdistelmälippuja (matka + pääsylippu). Yhdistelmän ostaminen kannattaa jo turistikohteen lippujonojen kiertomahdollisuuden takia.

Aika rankka päivä. 12 tuntia kokoajan liikenteessä käy jo kuntoilusta :)

Huomenna tutustumme lähinnä Pariisin keskustaan.
Posted by Picasa

5. heinäkuuta 2007

Pariisilainen aamiainen

Jopas oli aamupala! Hopeat pöydässä, itsetehdyt hillot ja marmeladit, jne jne..ei tälläista saa tällä hinnalla missään hotellista!

Päivän kohde on selvä: Versaillesin linna. Katsotaan mitä keksimme illaksi.

Pariisissa!

Heti aluksi täytyy todeta, että navigaattorisoftien suunnittelijat eivät näköjään huomioi käsitettä "kaupungin keskustan pikkukadut". Bourgesista Pariisin pohjoispuolelle ajettiin sitten Pariisin keskustan kautta. Kokemus oli kauniisti ilmaistuna mielenkiintoinen, varsinkin kun osa reitistä kulki maanalaisissa tunneleissa, joissa GPS-suunnistuksella ei tee mitään.

Mutta - perillä ollaan, ilman naarmuakaan autossa ja vieläpä aika järkevään aikaan. Yöpymispaikkamme on Maisons-Laffitten puistokaupungissa. Vaikka olemmekin Pariisin sisemmän kehätien ulkopuolella, matka täältä ovelta vaikkapa Louvreen kestää n. 45 minuuttia. Tämän päiväkirjamerkinnän kuva on napattu paikallisessa pizzeriassa nautitun illallisen jälkeen tehdyltä pikaiselta kaupunkipiipahdukselta. Aika kivaa jälkeä saa ihan pokkarillakin, kunhan käyttää jonkinlaista jalustaa.

Tällä kertaa tällainen lyhyempi päiväkatsaus, matkaseurue on hieman väsähtänyt päivän kuvioista. Huomenna Pariisiin ihan ajan kanssa.. :)
Posted by Picasa

4. heinäkuuta 2007

Bourges, c'est parfait!

Tämä päivä meni Bourgesin kaupungissa kierrellessä. Kaupunkihan on Ranskan maantieteellisessä keskipisteessä ja selvästi saanut jo keskiajalla paljon rahaa keskeisiin rakennuksiin, kuten St. Etiennen katedraaliin.

Päivä alkoikin katedraaliin tutustumisella. Rakennus on kaunis jo ulkoa, mutta sisältä pari asiaa hätkähdyttää syvästi. Lasimaalaustaiteen mestarit ovat saaneet aikanaan jättiurakan. Ja tulos on todella sykähdyttävä. Joka ikinen ikkuna (kolmessa-neljässä kerroksessa päällekkäin) on katettu toinen toistaan upeammilla lasiluomuksilla. Toinen vaikuttava asia on kirkon kattoholvitus ja ikkunoiden taitava sijoittelu. Päivällä ei tarvita lainkaan keinovaloa ja samalla on kuitenkin miellyttävän rauhallinen tunnelma. Kolmas sykähdyttävä havainto oli hyvässä kunnossa olevat katedraalin urut. Harmittavasti Bourgesin urkufestivaali alkaa vasta 15.7.

Lounas nautittiin kirjaimellisesti aivan majapaikan kulman takana La Crêperie des Remparts -ravintolassa. Paikka suorastaan natisi asiakkaista, joka on yleensä varma merkki asiallisesta ruuasta. Ranskalainen lättyversio, suolaisilla täytteillä varustettu galette vei nälän hujauksessa.

Sitten hieman shoppailua :) Meillä molemmilla on lähipiirissä pieniä lapsia, joille on tosi mukava ostaa vaatteita. Etenkin kun valikoimat ovat todella laadukkaat ja alennusmyyntiprosentit 30-50% paikkeilla. Ja ranskalaiset tuntuvat olevan aika hullaantuneita bébé-kauppoihin ainakin niiden määrästä päätellen. Bourgesin kokoisessa kaupungissa kävelykeskustasta bongasimme 4 lastenvaatemyymälää.

Ennen iltapäivänokosia varasimme illaksi pöydän aivan majapaikan viereisestä Le Bourbonnoux -ravintolasta. Paikka on Michelin -oppaan listaama - ja syystäkin. Erittäin kohdallaan oleva hinta/laatusuhde. Suomessa vastaava ateria olisi maksanut helposti tuplat.

Sulattelimme ruokaa yli tunnin kävelyllä Les Nuits Lumière de Bourges -reittiä pitkin. Sinisten katulamppujen valaisema reitti vei periranskalaiseen tyyliin toteutettujen son et lumière -esityksillä kuorrututettujen historiallisten rakennusten ohi. Piste i:n päälle! Bourges on juuri sopivan kokoinen pikkukaupunki muutaman päivän kohteeksi. Erittäin kauniita rakennuksia, ostoksiin juuri sopivan monipuolinen paikka mutta ei kuitenkaan Pariisin hinnoissa. K & E -raati suosittelee!

Ai niin tämä majapaikka: Les Bonnets Rouges, aivan vanhankaupungin ytimessä. Todella nätit huoneet ja keskeinen sijainti. Saavu paikalle ajoissa jos haluat autosi majatalon eteen parkkiin.. Tähän majoittuva ei tarvitse autoa kaupungilla liikkumiseen, kaikki keskeiset nähtävyydet ovat alle 5 minuutin kävelymatkan päässä.

Pariisista puheenollen - sinne huomenna!
Posted by Picasa

3. heinäkuuta 2007

Saumur-Tours--BourgesParin päivän netittömän ajan jälkeen saavuimme Bourgesissa majapaikkaan, joka miellyttävien huoneiden ja keskeisen sijainnin lisäksi tarjoaa WLAN-nettiyhteyden. Siispä iltapalan jälkeen on nyt hetkonen aikaa päivittää blogia ennen nukkumaan menoa. Kannattaa vilkaista parin aikaisemman päivän merkintöjä, sinne on ilmaantunut kuvia ja linkkejä jutun höysteeksi.

Päivän ohjelmassa oli pääasiallisesti siirtyminen Saumurin alueelta Toursin kautta Bourgesiin, joka on jo hieman Loiren alueelta idässä, Haut-Berryssä, Cherin departementissa. Bourges on viehättävä keskiaikainen katedraalikaupunki. Kaupungissa on ainakin Rough Guiden Loire-oppaan mukaan kaksi Ranskan hienointa keskiaikaista rakennusta, St-Etienne -katedraali (kuva 2) ja Palais de Jacques-Coerur. Katedraali on ihan tuossa nurkan takana majapaikastamme. Iltakävelyllä tuli vahvistettua oppaan mielipide.

Toisaalta..päiväpysähdyksen kohteena ollut Toursin kaupunki ja sen St-Gatien -katedraali löi kyllä kirkkokauneusmittarin huiput tällä matkalla. Rakennus oli kyllästetty hillittömän kauniilla lasimaalauksilla (kuva 1). Toursissa kävimme myös hieman penkomassa tavaratalojen alennusmyyntihyllyjä. Ja hyvinkin kohtuuhintaista vaatetta tuli vastaan. Täällä tuntuisi alennusmyynnissä olevan huomattavasti laajempi osuus valikoimasta kuin Suomessa. Eikä näy juuri erityisesti alennusmyyntiin hankittuja eriä. Ostoksista huolimatta jonkinlainen kolikkopesula olisi kiva jo löytää kaupungista. 7 päivää jo tien päällä syö vaihtovaatevarastoja kummasti.

Näin digiaikaina pari juttua on muuttunut matkailussa radikaalisti. Digikameran omistajan ei tarvitse juuri harmitella ottaako kuvan jostain edes potentiaalisesti mielenkiintoisesta paikasta. Kameroiden muistikorttien hinnat ovat nykyään erittäin kohtuullisella tasolla. Siispä tälläkin matkalla on jo rikottu kevyesti yli 1000 kuvan rajapyykki.

Toinen jännä juttu on navigaattorien käyttö autosuunnistuksessa. Täytyy sanoa että ilman navigaattoria tästä matkasta olisi tullut huomattavasti vaiherikkaampi. Nyt jos erehtyy jossain risteyksessä, Nokian puhelin ilmoittaa tyynen rauhallisesti muutaman sekunnin päästä vaihtoehtoisen reitin määränpäähän. Pari kertaa on kyllä tullut tarjous reitistä peltoteitä pitkin. Ja on navigaattorin reitti vienyt meidät aivan ennaltasuunnittelemattomienkin nähtävyyksien äärelle.

Huomenna tiistaina olisi tarkoitus keskittyä Bourgesiin..

Ai niin..onko lukijoilla vinkkejä jostain vierailun ja majoittumisen arvoisista kohteista välillä Strasbourg-Travemunde? Alustavana yöpymispaikkasuunnitelmana on Kassel, mutta jos löytyy jotakin mielenkiintoisempaa, ideoita otetaan mielellään vastaan! Heittäkääpäs kommenteilla.

1. heinäkuuta 2007

Cave de Saumur, Brezen linnan luolatPäivä käynnistyi oivalla visiitillä Saumurin viinintuottajien
osuuskunnan
luoliin. Aika mahtava paikka, tuottavat vuodessa kymmenen
kilometrin luolastossa n. 2 miljoonaa pulloa viiniä. Väittävät että
paikallinen "Methode Traditionelle" -menetelmällä valmistettu
kuohuviini on monta Champangen alueen shampanjaa huomattavasti
laadukkaampaa. Sattumoisin löysimme myymälästä eilisen illallisen
aperitive-viiniä, Saumur Blanc Lieu-dit Les Pouches 2006. Samoin
mukaan lähti tukevaa Saumur Champigny Cuvee Tradition 2006:ta.
seuraavan kerran tänne on lähdettävä isolla tila-autollla..

Keskipäivän visiittikohde oli Brezen linna parin kilometrin päässä
viiniluolista. Breze on todellinen erikoisuus: linnan alla on toinen
maanalainen linna. Aivan upeasti entisöity ja turistiystävällinen
paikka. Ilmeisesti ei kuitenkaan mahdottoman tunnettu, koskapa saimme
kierrellä luolastossa rauhassa. Kamerat räpsivät kuvia taukoamatta.

Mikäpä parempi välipala keskellä päivää kuin pussillinen _tuoreita_
aprikooseja..

iltapäiväksi Chinoniin.

Edit 2.7: Lisätty kuvat ja linkkejä (K)
Edit 7.1.2008: Korjattu typerä viininimimoka Champingy -> Champigny

Tunnisteet: ,

Saumurissa pari päivää


Nyt otamme bloggaamisen rauhallisesti hetken. Uudessa majapaikassamme ei ole nettiyhteyksiä ja matkapuhelinkuuluvuuskin on olematon. Tästä
voikin päätellä sijainnin: maaseudulla! Saumurin keskustaan on n. 30 minuutin ajomatka. Kävimme siellä syömässä oivassa pihvipaikassa. Kokki ja omistaja itse antoivat vinkit päivän annoksista. Paikkaan mahtui ehkä korkeintaan 20 ruokailijaa.

Päivän pääkohde oli Chenonceaun linna. Paikka on ollut liki koko olemassaolonsa ajan naisten johtama ja omistama. Todella mahtava paikka, aikamoinen turistikohde myös.

Huomenna sunnuntaina rauhallista turistimeininkiä täällä Saumurin suunnalla.

K & E

Edit 2.7: lisätty kuva ja linkki